Orbán: Mindenki vigyen magával még egy embert… csak most az oltásra

Megosztás

2002-ben ugyanezt a jelmondatot a választáskor adta ki, hogy több szavazót szerezzen a Fidesznek, most pedig a koronavírus elleni oltásra szeretné rávenni az eddig a vakcinákat elutasító magyarokat. A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a maszkviselés és az elkülönülés nem igazán hatásos az új variáns ellen, az oltás viszont igen. Valóban így lenne?

Mindenki vegyen rá legalább egy, eddig be nem oltott embert a családjában, a munkahelyén arra, hogy kérje a koronavírus elleni védőoltást, ötszáz beoltottból ugyanis egy fertőződik meg és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál

– mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Sok oltatlan reménykedik, hogy elkerülheti a fertőzést, de nem fogják megúszni. A miniszterelnök szerint

a vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem . Csak az oltás ment életet.

Orbán Viktor arról beszélt, ha mindenki még egy embert meggyőz, akkor olyan védettségi szint alakul ki az országban, hogy a járvány negyedik hullámának ereje össze sem lesz hasonlítható a korábbi hullámokéval.

“Mindenkit be tudunk oltani, 8 millió vakcina van a raktárainkban” – közölte Orbán, azt ígérve, hogy a jelentkező egy héten belül megkapja az oltást.

Bár ezen a hétvégén az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a felhőtlen ünneplésé a terep, közben készülni kell arra, hogy

a negyedik hullám kopogtat az ajtón, még ha a legerőteljsebben és leghangosabban nem is a mienken, hanem a környező és a nyugat-európai országokén, de a tavalyi helyzethez hasonlóan Magyarországot sem fogja elkerülni a 4. hullám.

Orbán szerint a kormány egész nyáron dolgozott, hogy felkészítse az országot a negyedik hullámra, folyamatosan üléseztek az operatív törzsek, megszervezték az iskolai és elindították a harmadik körös oltásokat, szeptember 1-jétől pedig újabb nagy oltás melletti kampányt indítanak.

50-60 ezer forintos nyugdíjprémium jöhet

A miniszterelnök a műsorban arról is beszélt, hogy “száguld a gazdaság”, ezért lesz lehetőség nyugdíjprémiumot fizetni, amelynek összege a gazdasági növekedés mértékétől függ. Orbán Viktor jelenleg 50-56 ezer forintos egyszeri kifizetést lát valószínűnek, de az összeg akár ennél jóval magasabb is lehet.

Azt mondta, a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. “Ezért az emberek büszkék lehetnek magukra, ugyanakkor a kedvező növekedési adatban a kormánynak is szerepe van. Már nem az a kérdés, hogy mit kezdjünk a munkanélküliekkel, hanem hogy lesz-e elég dolgozó. A legnagyobb védelem a munkából élőknek az, ha több a munka, mint a munkavállaló és a magyar gazdaság ma ebben az állapotban van.” Törekedni kell arra is, hogy a kis- és középvállalkozók hitelhez jussanak.

Orbán abban bízik, hogy Magyarország eléri az éves 5,5 százalékos gazdasági növekedést, mert ekkor adót tud visszatéríteni a gyermekeseknek. A 13. havi nyugdíj visszavezetését is folytatnák és az is cél, hogy 25 éves korig ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni – mondta, megjegyezve: “nagy feladattömeg van előttünk”. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek